Let op. Deze wet is vervallen op 31 mei 2010. U leest nu de tekst die gold op 30 mei 2010.

Artikel doelstelling Aanwijzing elektronisch toezicht

Uitgebreide informatie
Doelstelling
Deze aangepaste aanwijzing ET heeft tot doel de toepassing van elektronisch toezicht te bevorderen in het kader van de schorsing van de voorlopige hechtenis of bij een voorwaardelijke veroordeling. Het is het OM dat op basis van het reclasseringsadvies de naleving van een bijzondere voorwaarde vordert, in combinatie met de toepassing van elektronisch toezicht (bijv. een stadionverbod, een straatverbod c.q. contactverbod, of een lokatiegebod zoals huisarrest op gezette tijden enz.). Uiteindelijk is het vanzelfsprekend de rechter die aard en karakter van de bijzondere voorwaarde bepaalt. De wetgever laat de rechter hierbij in hoge mate vrij. Wordt een bijzondere voorwaarde mede inhoudende de toepassing van elektronisch toezicht verbonden aan de schorsing van het bevel voorlopige hechtenis, dan is het ook aan de rechter te bepalen of, en zo ja in welke mate, hiermee rekening wordt gehouden bij het opleggen van de uiteindelijke straf. De duur en de intensiteit van de bijzondere voorwaarde spelen hierbij vanzelfsprekend een belangrijke rol.
Op lokaal niveau (arrondissementaal reclasseringsoverleg en/of AJB) kunnen over de toepassingsmogelijkheden van elektronisch toezicht nadere afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld bij het veelplegerbeleid voor jong volwassenen of bij de strafrechtelijke aanpak van andere doelgroepen (o.m. voetbalvandalisme of huiselijk geweld).
Inhoudsopgave
Achtergrond
Minderjarigen
Tbs met voorwaarden
Tenuitvoerlegging door de minister van Justitie
Doelstelling
Samenvatting
Strafvordering
I. ET als bijzondere voorwaarde bij de schorsing van het bevel voorlopige hechtenis
II. ET als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke veroordeling
III. Ter vervanging van een eis van maximaal 6 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf kan de officier de vordering van de navolgende bijzondere voorwaarde overwegen
IV. Substitutie van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6–12 maanden
Overgangsrecht
Juridisch advies nodig?
Heeft u een juridisch probleem of een zaak die u wilt voorleggen aan een gespecialiseerde jurist of advocaat ?
Neemt u dan gerust contact met ons op en laat uw zaak vrijblijvend beoordelen.

Stel uw vraag
Geschiedenis

Geschiedenis-overzicht