A. Kernactiviteiten
Hieronder staat de beschrijving van het deskundigheidsgebied Handschriftonderzoek.
De kernfunctie van Handschriftonderzoek is het vaststellen of handschriftproducties van een en dezelfde schrijver afkomstig zijn.
Daarnaast mag een handschriftdeskundige ook uitspraken doen over de ‘motorische staat’ van de schrijver. Uitspraken hierover mogen alleen betrekking hebben op de wijze waarop de bewegingen van de schrijver de vorm van het handschrift hebben bepaald. Zo kan de motorische staat van de schrijver bijvoorbeeld ‘tremor’ zijn (als gevolg van de ziekte van Parkinson, drugsgebruik, emotie, etc.). Het effect van de tremor kan zichtbaar zijn in het handgeschreven spoor. Het is dan gerechtvaardigd de aanwezigheid van een tremor te signaleren, maar niet om de oorzaak daarvan te benoemen.
Naast het formuleren van conclusies over het auteurschap (de bron) van een handschriftproductie, kan een handschriftdeskundige ook een oordeel geven over het productieproces (bijvoorbeeld of een handtekening het resultaat is van een nabootsingproces). Daarbij valt het buiten de competentie van het deskundigheidsgebied Handschriftonderzoek om bijvoorbeeld de typering ‘aarzelend’ te gebruiken voor de mentale staat van de schrijver, terwijl onregelmatigheden in het inktspoor en het verloop van de pendruk wel duidelijk op aarzelingen in het schrijfproces kunnen wijzen en daar het zichtbare bewijs voor vormen.
Rechtsgebied: strafrecht.
Inhoudsopgave
Introductie
Het deskundigheidsgebied Handschriftonderzoek
A. Kernactiviteiten
B. Methodologie
C. Grenzen van het gebied
D. Registratie
Juridisch advies nodig?
Heeft u een juridisch probleem of een zaak die u wilt voorleggen aan een gespecialiseerde jurist of advocaat ?
Neemt u dan gerust contact met ons op en laat uw zaak vrijblijvend beoordelen.

Stel uw vraag
Geschiedenis

Geschiedenis-overzicht