Let op. Deze wet is vervallen op 27 oktober 2010. U leest nu de tekst die gold op 26 oktober 2010.

Artikel 4 Keuzeherziening

Uitgebreide informatie
4. Kan keuze ondergrond agrarische bedrijfswoning los van de woning worden herzien?
Vraag: Moet keuzeherziening van de ondergrond van de agrarische bedrijfswoning gepaard gaan met heretikettering van de bedrijfswoning zelf?
Antwoord: Als de ondergrond van de woning en de woning gezamenlijk zijn aangekocht, vormen zij volgens de jurisprudentie één bedrijfsmiddel dat tot het keuzevermogen behoort. Dit bedrijfsmiddel kan slechts in zijn geheel naar het privé-vermogen worden overgebracht per 27 juni 2000. De winst behaald ter zake van de onttrekking van de ondergrond per 27 juni 2000 valt onder het regime van de gewijzigde landbouwvrijstelling. Bij duurzame zelfbewoning, kan de woning met bijbehorende ondergrond naar het privé-vermogen worden overgebracht tegen de waarde in bewoonde staat.
Als de grond reeds in bezit en gebruik was bij de agrariër en de woning pas later is gebouwd, is het mogelijk dat hij de woning tot het privé-vermogen heeft gerekend en de ondergrond tot het bedrijfsvermogen is blijven rekenen. In dat geval kan hij nu alleen de ondergrond overbrengen naar het privé-vermogen; de woning behoort immers al daartoe.
Is de woning bij de bouw tot het ondernemingsvermogen gerekend dan vormt deze samen met de ondergrond één bedrijfsmiddel. Bij heretikettering moeten zowel de woning als de ondergrond naar het privé-vermogen worden overgebracht. De wijziging van de landbouwvrijstelling wordt zoals eerder aangegeven als een bijzondere omstandigheid aangemerkt.
Inhoudsopgave
Inleiding
1. Inwerkingtreding Wet inkomstenbelasting 2001 bijzondere omstandigheid?
2. Goedkeuring ook voor heretikettering in de sfeer van de landbouw vanwege wijziging landbouwvrijstelling per 27 juni 2000 in de Wet ondernemerspakket 2001?
3. Compartimentering in de sfeer van de landbouw?
4. Kan keuze ondergrond agrarische bedrijfswoning los van de woning worden herzien?
5. Invloed zelfbewoning
Juridisch advies nodig?
Heeft u een juridisch probleem of een zaak die u wilt voorleggen aan een gespecialiseerde jurist of advocaat ?
Neemt u dan gerust contact met ons op en laat uw zaak vrijblijvend beoordelen.

Stel uw vraag
Geschiedenis

Geschiedenis-overzicht